|
|
|
» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler
|
|
|
|
|
|
Ülke içinde kullanılan muhasebe
standartlarını uluslararası standartlarla
bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43
uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2023-39 / Gelir Vergisi Kanunu'na İlişkin Güncel Özelgeler
Değerli okuyucularımız, Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin güncel özelgeleri sizler için derledik, iyi okumalar dileriz.
Konu: Stajyer Avukatın Arabuluculuk Faaliyetinin Vergilendirilmesi
- Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; stajyer bir avukatın arabuluculuk faaliyetinin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, özelgeye konu arabuluculuk faaliyetinin serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi ve söz konusu faaliyetin devamlılık arz edecek şekilde yapılması halinde mükellefiyet tesis ettirilerek yapılan ödemeler için serbest meslek makbuzu düzenlenmesi, faaliyetin arızi olarak yapılması halinde ise mükellefiyet tesis ettirilmemesi ve söz konusu faaliyetten elde edilen kazançların 2021 yılı için 43.000 TL'yi, 2022 yılı içinse 58.000 TL'yi aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Bilimsel Çıktıların Yorumlanması ve Analizi Faaliyeti İle Buna İlişkin Verilen Eğitim Hizmetlerinin Vergilendirilmesi
- İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-62030549-120[65-2021/]-4759
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; bilimsel çıktıların yorumlanması ve analizi faaliyeti ile buna ilişkin verilen hizmetlerinin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde, çeşitli yazılım programlarını kullanarak tıp, biyoloji, sosyal bilimler, fen bilimleri ve halk sağlığı konularında, araştırmacıların klinik ya da veri toplama araçlarıyla elde ettikleri verilerin, uygun istatistiksel testler kullanarak bilimsel çıktılara dönüştürülmesi ve bunların raporlanarak yorumlanması faaliyeti ile biyoistatistik alanında veri analiz yöntemleri ve bilimsel çıktıların yorumlanmasına ilişkin düzenlenilen bireysel ve yüz yüze eğitim faaliyetlerinin, serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmesi ve elde edilen kazançların serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir. Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde, söz konusu faaliyetlere ilişkin olarak serbest meslek kazanç defteri tutulması ve mesleki faaliyete ilişkin her türlü tahsilât karşılığında ise serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerekmektedir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Kına ve Doğum Günü Organizasyonu Faaliyetinin Basit Usulde Vergilendirilip Vergilendirilmeyeceği
- Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
- 17192610-120[ÖZG-20-67]-7193
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; kına ve doğum günü organizasyonu faaliyetinin basit usulde vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, emtia alım satımı yapmadan doğum günü, nişan, kına, iş partileri gibi etkinlikleri organize etme faaliyeti dolayısıyla, Gelir Vergisi Kanununun 47 ve 48 inci maddelerinde belirtilen basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarının topluca taşınılması ve aynı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunulmaması kaydıyla, basit usulden faydalanılması mümkün bulunmaktadır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Stajyer Avukatlara Yapılan Ödemelerin Serbest Meslek Kazancından İndirim Konusu Yapılıp Yapılamayacağı Hakkında
- İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-84098128-120[68-2021/1]-19979
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; stajyer avukatlara yapılan ödemelerin serbest meslek kazancından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, stajyer avukatlara günlük, haftalık veya aylık olarak yapılan ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi ve söz konusu ücret ödemeleri üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Öte yandan, stajyer avukatlara yapılan söz konusu ücret ödemelerinin, Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında mesleki kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Basit Usulde Ticari Kazanç Mükellefinin Yük Taşımacılığı Faaliyetinde Kullanılmak Üzere Yük Asansörü Almasının Basit Usulde Vergilendirmeye Engel Olup Olmayacağı
- Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı
- 11355271-120.01.01[46-2020/1]-3308
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; basit usulde ticari kazanç mükellefinin yük taşımacılığı faaliyetinde kullanılmak üzere yük asansörü almasının basit usulde vergilendirmeye engel olup olmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, aynı il sınırları içinde yapılacak şehir içi yük taşımacılığı faaliyeti nedeniyle, genel ve özel şartları topluca taşımak kaydıyla basit usulden yararlanılması mümkün bulunmakta birlikte, treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticilerinin basit usulde vergilendirmeden faydalanmaları mümkün değildir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Bakırcılık Faaliyeti Nedeniyle Esnaf Muaflığından Yararlanan Mükellefin Yanında Çalışan Hizmet Erbabı Hakkında
- İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-84098128-120.01.03.02[9-2022/1]-25693
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; bakırcılık faaliyeti nedeniyle esnaf muaflığından yararlanan mükellefin yanında çalışan hizmet erbabının ücretinin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, esnaf muaflığı kapsamında kalan bakırcılık faaliyetinde hizmet erbabı çalıştırılmasının esnaf muaflığından yararlanılmasına etkisi bulunmamakta olup, çalışan hizmet erbabına ödenecek ücret, Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden istisna edilecektir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Kendi Tasarladığı Posterlerin Satışından Elde Edilen Kazancın Vergilendirilmesi
- Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
- 38418978-120[9-18/25]-27374
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; tasarım posterlerin satışından elde edilen kazancın vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın el emeği ile evde üretilmiş posterlerin satışından elde edilen kazancın vergilendirmesinde esnaf muaflığından faydalanılması mümkündür.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Kaportacılık Faaliyeti Yanında Okul Servisi Taşımacılığı Faaliyetine Başlanması Halinde Basit Usulde Vergilendirmeye Devam Edip Edemeyeceği
- Düzce Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; kaportacılık faaliyeti yanında okul servisi taşımacılığı faaliyetine başlanması halinde basit usulde vergilendirmeye devam edip edemeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ticari faaliyette bulunan basit usule tabi mükelleflerin bu faaliyetinin yanında taşımacılık faaliyetinde de bulunmaları, Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı "kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak" şartının ihlali anlamına geleceğinden, bu şekilde faaliyette bulunan mükelleflerin basit usulde vergilendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Patent Danışmanlık Faaliyetinin Vergilendirilmesi ve Gelir Vergisi Tevkifatı Karşısındaki Durumu
- İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-62030549-120[65-2021/771]-166939
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; patent danışmanlık faaliyetinin vergilendirilmesi ve gelir vergisi tevkifatı karşısındaki durumu hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümlerine göre, patent danışmanlık faaliyetinin bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması halinde söz konusu faaliyetin serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmesi ve bu kapsamda yapılan ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (b) alt bendi uyarınca %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Katma Değer Vergisi Kanununun ilgili hükümlerine göre ise, patent danışmanlık hizmetinde %18 oranında KDV hesaplanması gerekmekte olup, söz konusu hizmetin Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılanlara ifa edilmesi halinde KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşan hizmetlere ilişkin düzenlenecek serbest meslek makbuzlarında Tebliğin (I/C-2.1.3.2.2.) bölümü kapsamında (9/10) oranında tevkifat uygulanması gerekmektedir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Slovakya Büyükelçiliğinde Çalışan T.C. Vatandaşının Ücretinin Vergilendirilmesi
- Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-38418978-120[15-2022/1-(İ)]-67692
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Slovakya Büyükelçiliğinde çalışan T.C. vatandaşının ücretinin vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti ile Slovak Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşmasının 19 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca, Slovakya Büyükelçiliğinde çalışılması karşılığında yapılan ücret ödemelerinde vergileme hakkı yalnızca Slovak Cumhuriyeti'ne ait olduğundan, Büyükelçilikten elde edilen ücret gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Yurtdışı Mukimi Alman Büyükelçiliği Özel Okulu Öğretmenine Ödenen Emekli Maaşının Vergilendirilmesi
- İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
- 62030549-120[94-2020/732]-174297
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; yurtdışı mukimi Alman Büyükelçiliği Özel Okulu öğretmenine ödenen emekli maaşının vergilendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Türkiye veya Almanya mukimi gerçek veya tüzel kişilerin Anlaşma kapsamındaki gelirlerinin bu ülkelerin iç mevzuat hükümleri uyarınca vergilendirilmiş olması durumunda, ödenen fazla verginin iadesi için, mükelleflerin mukimlik belgelerini ibraz ederek yapacakları başvurular bu ülkelerin iç mevzuat hükümlerine göre değerlendirilecek olmakla beraber, kaynakta vergilemenin iç mevzuat hükümlerine göre yapılmış olması durumunda iade başvurularının verginin kaynakta kesildiği takvim yılını takip eden dördüncü yılın sonuna kadar yapılması gerekmektedir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Şehir İçi Servis Taşımacılığı Faaliyeti Dolayısıyla Kazancı Basit Usulde Tespit Edilen Mükellefin Ücretli Olarak Çalışması
- Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-13649056-120[2022-ÖZE-32]-10838
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şehir içi servis taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla kazancı basit usulde tespit edilen mükellefin ücretli olarak çalışması hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, basit usule tabi olan mükelleflerin, başka bir iş yerinde ücretli olarak çalışmaları, Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan kendi işinde bilfiil çalışma veya bulunma şartının ihlali olarak kabul edileceğinden, bu mükelleflerin basit usulden faydalanmaları mümkün olmayacaktır. Ancak, işin başında bilfiil çalışmak veya bulunmak kaydıyla, basit usulde faaliyette bulunulmadığı zamanlarda ücretli olarak çalışılması (kısmi süreli çalışma veya mevsimlik işçi olarak çalışma gibi), işin başında bilfiil çalışma veya bulunma şartının ihlali sayılmayacaktır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Diyetisyene Ödenen Hizmet Bedelinin Serbest Meslek Kazancının Tespitinde İndirim Olarak Kabul Edilmemesi Hakkında
- Karabük Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; diyetisyene ödenen hizmet bedelinin serbest meslek kazancının tespitinde indirim olarak kabul edilip edilmemesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, söz konusu hizmetin, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı fıkrasında düzenlenen ve 255 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanan "sağlık hizmeti" kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, yapılmış olan ödemenin, gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Uzlaştırmacı Olarak Elde Edilen Kazanç Üzerinden Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Kesintisi Yapılıp Yapılmayacağı
- Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-17192610-299[GV-22-235]-36925
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; uzlaştırmacı olarak elde edilen kazanç üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, uzlaştırmacılara yapılan ödemeler ücret ödemesi olarak değerlendirilmekte ve ücret hükümlerine göre vergilendirilmekte olup, uzlaştırmacılık faaliyetinden elde edilen ücret gelirlerine 1/1/2022 tarihinden itibaren 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde yer alan gelir vergisi istisnasının ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablosunda yer alan damga vergisi istisnasının uygulanması mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan, uzlaştırıcıların bir işverene bağlı olarak çalışmaları ve ücret geliri elde etmeleri halinde ise, istisnanın sadece en yüksek ücret gelirine uygulanması gerektiğinden ve bu ücretinin uzlaştırmacı ücretinden fazla olacağı değerlendirildiğinden, söz konusu istisna işverenince uygulanacak ve uzlaştırmacı ücretlerine ayrıca istisna uygulanmayacaktır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Cenaze Taşıma Faaliyetinden Elde Edilen Kazancın Basit Usulde Tespit Edilip Edilmeyeceği
- Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-60938891-120.01.01.02[GVK: 1-2]-5540
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; cenaze taşıma faaliyetinden elde edilen kazancın basit usulde tespit edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, aynı il sınırları içerisinde yapılan cenaze taşıma işi faaliyeti dolayısıyla, Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartların topluca taşınması ve arka arkaya son iki yıl gayrisafi iş hâsılatı tutarlarının aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olması ve takip eden takvim yılının Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulunulan vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmuş olunması kaydıyla başvuru yapılan takvim yılı başından itibaren basit usulden yararlanılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, söz konusu cenaze taşıma faaliyetinin şehirlerarasında da sürdürülmesi (il sınırları dışına da yapılması) halinde ise Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesi uyarınca basit usulden faydalanmanız mümkün değildir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: 4691 Sayılı Kanun Kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa Tabi Çalışanın Ar-Ge Personeli Kapsamında Değerlendirilmesi
- Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-38418978-125[4691-2022/3]-76953
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 4691 sayılı Kanun kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanın Ar-Ge personeli kapsamında değerlendirilmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 657 sayılı Kanuna tabi memur unvanlı personelin, 4691 sayılı Kanun ve bu Kanuna ilişkin uygulama yönetmeliğinde belirtilen şartlar dahilinde bölgede çalıştıkları süreye isabet eden ücretlerinin gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Ücretli Olarak Çalıştığı Şirketin Personeline Mesai Saatleri Dışında Servis Taşımacılığı Yapılması Halinde Basit Usulden Yararlanıp Yaralanmayacağı
- Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-31435689-120.01.01-22925
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ücretli olarak çalıştığı şirketin personeline mesai saatleri dışında servis taşımacılığı yapılması halinde basit usulden yararlanıp yaralanmayacağı hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, basit usulde münhasıran ücretli olarak çalışılan şirkette mesai öncesi ve sonrası şirket personeline servis taşımacılığı hizmeti faaliyetinin yanı sıra aynı şirket bünyesinde ücretli olarak çalışılması, işte bilfiil çalışma veya işin başında bilfiil bulunma şartının ihlali anlamına gelmeyeceğinden, servis taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla basit usulden faydalanılması mümkün bulunmaktadır.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: Ücret İstisnaları (Gelir ve Damga Vergisi)
- Rize Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
- E-85550353-120.03.05.06[2021]-4873
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ücret istisnaları hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ilk atama, aylıksız izin vb. dönüşlerinde yeni göreve atanan personele göreve başladığı aya ilişkin peşin olarak ödenmesi gereken kıst ücretinin, izleyen aya ilişkin ödenmesi gereken ücretle birlikte aynı ay içinde tahakkuk ettirilerek ödenmesi durumunda, 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde yer alan istisnanın, her iki ücret toplamına bir kez uygulanması gerekmektedir. 1/1/2022 tarihinden itibaren hizmet erbabına nakden veya hesaben yapılan ücret ödemelerinden, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi ile varsa sendika aidatı, şahıs sigortası primi ve engellilik indirimi tutarları düşüldükten sonra bulunan gelir vergisi matrahı üzerinden, kümülatif gelir vergisi matrahı da dikkate alınarak gelir vergisi hesaplanmakta ve hesaplanan gelir vergisinden 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin (18) numaralı bendinde düzenlenen istisna uyarınca, asgari ücretin ilgili aydaki vergi tutarı indirilerek kesilecek gelir vergisi bulunmaktadır. Yine, brüt ücret tutarından brüt asgari ücret tutarı indirilmekte ve kalan tutar üzerinden kesilecek damga vergisi hesaplanmaktadır. Bu bağlamda, yönetim kurulu üyeliği nedeniyle net olarak yapılan yönetim kurulu ücretlerinin söz konusu hesaplama dikkate alınarak brüt tutarlarının hesaplanması ve bu şekilde hesaplanan brüt tutarlar üzerinden de gelir ve damga vergisi kesintilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Toplu sözleşme gereği Ekim ila Aralık 2021 dönemlerine ait olan ve nakden/hesaben ödemesi Şubat/2022 dönemde gerçekleşen fark ödemelerinin, Şubat/2022 döneminin ücreti olarak kabul edilmesi ve bu şekilde yapılan ödemeler; Şubat/2022 dönemi maaş ödemesinden önce yapılmışsa, 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin (18) numaralı bendinde düzenlenen istisnanın önce bu ödemelere uygulanması, gelir vergisi ve damga vergisi matrahının yeterli olmaması nedeniyle varsa faydalanılamayan kalan istisna tutarlarının aynı ayın maaş ödemesine uygulanması mümkün bulunmaktadır. Aynı ay içerisinde yapılan 193 sayılı Kanunun 24 ve 25 inci maddeleri kapsamındaki ödemeler ile varsa ilgili aya ilişkin maaş ve benzeri diğer ücret ödemeleri toplamına veya sadece Kanunun 24 ve 25 inci maddeleri kapsamındaki ödemelerin yapılması durumunda bu ödemelerin toplamına, asgari ücrete ilişkin gelir ve damga vergisi istisnasının bir kez uygulanması mümkündür.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Konu: 4691 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtasar Beyanname Üzerinden Terkin Edilen Gelir Vergisi Stopaj Teşvikinin Çalışan Ortağa Ücret Olarak Ödenmesi Hakkında
- Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
- E-49327596-120[KVKÖZ.2021.86]-43043
- İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 4691 Sayılı Kanun kapsamında muhtasar beyanname üzerinden terkin edilen gelir vergisi stopaj teşvikinin çalışan ortağa ücret olarak ödenmesi hususunda Başkanlığın görüşü talep edilmiştir. İlgili hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, şirket ortağının 4691 sayılı Kanunda belirtilen Ar-Ge personeli tanımına girmesi ve söz konusu Ar-Ge projesinde fiilen çalışması kaydıyla bu çalışması karşılığı elde ettiği ücreti üzerinden hesaplanan gelir vergisinin muhtasar beyannamede tahakkuktan terkin edilecek kısmının ilgili personele ödenmesi durumunda, söz konusu ödemenin de ayrıca ücret olarak değerlendirilmesi ve ücret bordrosuna dahil edilerek Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri uyarınca tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. Öte yandan, ücret olarak kabul edilen söz konusu tutar üzerinden hesaplanan gelir vergisinin de verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilebileceği tabiidir.
- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Sevgi & Saygılarımızla,
Taxia
|
|
|
|
|